Филъри

Филърите - „временни пълнители” са дермални импланти най- често на основата на хиалуронова киселина с цел оформяне, контуриране, попълване на определени лицеви зони( устни, назолабиални гънки, матионетни бръчки, лице, около очи, скули, брадичка), ръце, шия, деколте. Филъри на основата на хиалуронова киселина и т.нар. колагенови стимулатори са основните два типа филъри. Хиалуроновата киселина нормално се намира в кожата на човека и е биоразградим продукт. Хиалуроновите филъри с по-малка плътност са за зоните около очите, по челото, със средна плътност - за назолабиални, марионетни линии, устни и с най-висока плътност- филърите, оформящи скули, брадичка, дълбоки хлътвания. Ефектът е около 6-12 мес. в зависимост от вида на филъра. Оптималният ефект на хиалуроновия филър се наблюдава към 2 та седмица. Колагеностимулиращият филър стяга и подмладява кожата чрез образуване на нов колаген. Около 2 седмици след поставянето на колагеновия филър започва разграждането му, а образуването на нов колаген е вече стартирал процес. Ето защо финалния резултат при този вид филъри се наблюдава след няколко месеца и трае 8-12 месеца.

Процедура:

Kонсултацията е първата стъпка с обяснение на метода на поставяне( игла или по-атравматичната канюла), съпоставяне на желанията на пациента с реалистичните възможности. Третирана зона се дезинфектира, нанася се на обезболяващ крем, евентуално крем с вит. К за превенция на синини и продукта се инжектира. Подходящи са хората между 20-60 год. възраст.Поставянето на филър е бърза, относително лесна като приложение процедура , с бърз видим ефект, а наличието на обезболяващо вещество във филъра ги прави и относително безболезнени. 30-40 мин. са необходими за извършване на процедурата. Препоръчителен е по- голям прием на течности след поставяне на филър, избягването на активен спорт, сауна в деня на процедурата. Краткият възстановителен период ( около 2 часа ) дори и за чувствителнати кожи, в който евентуално зачервяване, болка на убодното място изчезват, са основната причина дермалните филъри да са често желани от пациентите. Противопоказани за процедурата са пациенти със свръхчувствителност към хиалуронова киселина, наличие на локална бактериална, вирусна инфекция, бременност, кърмене, прием на антикоагуланти. Възможните усложнения са инфекция в мястото на убождане, отток, образуване на гранулом (твърдина в мястото на инжектиране).

Нашият съвет

Независимо от типа филър, хиалуронов или колагенообразуващ, обновяването на кожата е в ход, поради стимулацията на дермалните клетки сами да образуват колаген и този процес продължава седмици след поставянето му. Това е и най-голямата полза от поставяне на филъри, а също обяснява широкия възрастов обхват за тази процедура. Повторното им приложение е индивидуално, като при следваща апликация периодът удължава.

Изследване Цена (лв.)
1. Поставяне на филър 300-550 лв.- в зависимост от вида на филъра (Belotero, Restylane, Juvederm, Teosyal RHA, Juliette Armand) - фини линии, повърхностни бръчки- 250 лв.; умерено изразени бръчки- 350 лв.; дълбоки бръчки-450 лв.
2. Коригиране на лицеви зони, бръчки с колагенов активатор- 1.5 мл Radiesse 750
3. Коригиране на скули, брадичка, контур, дълбоки депресии – 1мл. 600
4. Оформяне, контур на устни 0.6 мл. 350
5. Оформяне, контур на устни 1 мл. 450

Запиши часЦени